A Bakony ölelésében!
Csehbánya
Most itt vagy: Nyitólap / Vendégházunk / Csehbánya

CSEHBÁNYA - A MI FALUNK

Ahogy minden csehbányai lakos  ,mi is nagyon büszkék vagyunk kis falunkra. Ezért is éreztük úgy, hogy bemutatása egy külön oldalt érdemel. 
 Községünk Veszprém  megyében ,Veszprémtől 25 kilométerre a Magas- Bakonyban megkapóan szép környezetben fekszik. Megközelítése egyszerű, a 8-as számú főútról  3 kilométeres bekötőút vezet be hozzánk. Zsáktelepülés vagyunk, ami azt jelenti, hogy a falunak egyetlen bejárata van, átmenő forgalom nincs. Csehbánya friss , tiszta , sokak szerint  gyógy levegője a falut körülölelő bükk, tölgy, fenyő erdők ajándéka.

Történetének kezdete 1761-re tehető, amikor a veszprémi püspök engedélye alapján  csehországi sváb családok települtek ide és üvegkészítésbe kezdtek. Innen ered a nevünk, Csehbánya. Az üveggyártás 1796-ban  a túlzott erdőirtás miatt püspöki utasításra megszűnt.

 A település azonban megmaradt, az itt élők megélhetési forrása a mezőgazdaság, erdőgazdaság , bányászat és  később  a közeli ipari üzemek lettek.  Az utóbbi időben  Csehbánya példaértékű fejlődésen ment keresztül. Kiépítettük az összes közművet,  új utcát nyitottunk, ahol fiataljaink sorra építkeznek. Templomot építettünk, felújítottuk büszkeségünket  az  erdei kápolnát, az önkormányzati irodát,  a kultúrházat és a  ravatalozót.

 Haranglábakat , történelmi parkot, játszóteret építettünk.  Kialakítottuk a Torna patak völgyében híres rendezvény helyszínünket, a grundot. A svábok kitelepítésének emlékére emlékösvényt hoztunk létre.  Tiszta , rendezett portáink a közterek virágai , rendezvényeink színvonala rendre lenyűgözik vendégeinket. Ápoljuk sváb népszokásainkat , közösen  ünnepeljük nemzeti és vallási ünnepeinket.

Hogy képes minderre  ez a mindössze  285 csehbányai lakos ?
A titok az összefogásban van. Győződjön meg erről személyesen.

Az Öreg Erdész Vendégház vendégeként részt vehet rendezvényeinken, megismerheti az itt élő , nyíltszívű és kedves embereket, megkóstolhatja a híres házi sütésű sós kiflit és kuglófot, házi lekvárokat.  Vendégházunk lakójaként egy kicsit csehbányaivá válhat.

Szeretettel várjuk !

   

 

Foglaltsági naptárunk
GYÖNGYVIRÁG APARTMAN
Fiatalok és párok részére
Foglaltsági naptárunk
Tulipán APARTMAN
Családok, baráti társaságok részére
ajánlj minket ismerősödnek
Keress bennünket facebookon is!
Keress bennünket facebookon is!

Az Öreg Erdész Vendégház  a facebookon is elérhető, ahol napra készen követheti vendégházunk eseményeit, friss híreit sok-sok fotóval színesítve, melyeket megoszthat barátai körében.

Öreg erdőjáró
Öreg erdőjáró

Tegyen egy felejthetetlen kirándulást a Magas-Bakony évszázados bükköseiben! Ismerje meg ezt a hegyekkel, völgyekkel, forrásokkal tartkított tájat az Öreg Erdőjáróval.

Nosztalgia dézsafürdő
Nosztalgia dézsafürdő

Vendégeink kedvence a hatalmas fadézsa, melyben akár kilenc ember is pancsolhat egyszerre. A teraszra felállított dézsa télen - nyáron szolgálja a vendégeink kényelmét...

Szépkártya elfogadás
Szépkártya elfogadás

Örömmel tudatjuk, hogy vendégházunkban mindhárom szépkártya típust elfogadjuk.